In deze 6-daagse cursus worden de basisprincipes van multilevel analyse besproken en een aantal specifieke toepassingen daarvan. Daarnaast zal veel aandacht worden besteed aan het analyseren van longitudinale data, waarbij zowel standaard als alternatieve modellen worden besproken. Tot slot zal ook veel aandacht worden gegeven aan het analyseren van RCT data.
De cursus wordt 2 keer per jaar aangeboden. Eenmaal in het Nederlands en eenmaal per jaar in het Engels, als onderdeel van het EpidM Winter Course programma. Alle informatie over deze Engelstalige cursus Multilevel Modelling and Longitudinal Data Analysis (WK75) kunt u vinden op de website; www.epidm.nl/wintercourses.
Als bij een cursus [vol] staat, kunt u zich wel aanmelden, maar wordt u op een wachtlijst geplaatst. Zodra er een plek vrijkomt nemen we contact met u op. Op dat moment kunt u nog besluiten of u wilt deelnemen aan de cursus.
Eén van de aannames van ‘standaard’ regressietechnieken is onafhankelijkheid van de observaties. In veel epidemiologisch onderzoek wordt echter niet aan deze aanname voldaan. Onderzoek bij patiënten binnen een huisartspraktijk is hiervan een mooi voorbeeld. De observaties van patiënten die bij eenzelfde huisarts horen lijken meer op elkaar dan dat ze lijken op de observaties van patiënten die bij een andere huisarts horen. De statistische techniek die rekening houdt met dit soort geclusterde/gecorreleerde data heet multilevel of mixed model analyse. De extreemste vorm van gecorreleerde data komt uit longitudinaal onderzoek, waar de herhaalde metingen zijn geclusterd binnen de persoon. Voor het analyseren van longitudinale data zijn naast multilevel/mixed model analyse ook andere technieken zoals GLM voor herhaalde metingen en generalised estimating equations (GEE) analyse beschikbaar.
De nadruk van de cursus ligt vooral op de praktische toepassingen en minder op de wiskundige achtergrond. De cursus bestaat uit voordrachten en een uitgebreid computerpracticum waarin m.b.v. Stata en SPSS (of eventueel R) niet alleen data uit de praktijkvoorbeelden kunnen worden geanalyseerd maar waarin ook ruimte is om (indien gewenst) eigen data te analyseren.
De cursus is bedoeld voor promovendi, clinici en toegepaste onderzoekers die werkzaam zijn binnen de epidemiologie, geneeskunde, volksgezondheid, psychologie, gezondheids-, sociale- en bewegingswetenschappen. De cursus is bedoeld voor iedereen die aan de slag wil met multilevel modelling of longitudinale data-analyse.
Voor het volgen van deze cursus is vereist dat u de cursus Regressietechnieken (V30) hebt gevolgd of op een andere manier vergelijkbare kennis hebt opgedaan. Indien u de cursus Regressietechnieken (V30) niet gevolgd hebt, dan graag op het aanmeldingsformulier in het vakje voor opmerkingen vermelden over welke voorkennis u beschikt en hoe u deze hebt verkregen. De cursuscoördinator beslist dan of u toegelaten kan worden tot de cursus.
Het lesmateriaal (o.a. presentaties, opdrachten en antwoordsleutels) voor deze cursus is beschikbaar op Canvas, onze digitale leeromgeving. De documenten blijven minimaal één jaar beschikbaar op Canvas.
Het meenemen van een laptop naar de cursus is dus noodzakelijk om het lesmateriaal in te zien.
U heeft de volgende software nodig op uw laptop voor het volgen van de computerpractica:
STATA– Indien u geen STATA hebt, kunt u het mogelijk via uw werkgever regelen:– Werknemers van Amsterdam UMC kunnen STATA aanvragen via het ICT Serviceportaal. Typ STATA in via de zoekfunctie, vervolgens kunt u een aanvraag indienen.– Als u elders werkt, kunt u bij uw werkgever navraag doen of zij STATA beschikbaar stellen. Soms is het ook mogelijk om het programma met korting aan te schaffen via Surfspot. Voor STATA zijn helaas geen proefversies beschikbaar.
en
SPSS– Indien u geen SPSS heeft, kunt u het aanschaffen via Surfspot. U kunt eventueel ook gebruik maken van de gratis proefversie (30 dagen) van IBM: https://www.ibm.com/products/spss-statistics.
NB 1: Indien het onmogelijk is om STATA te verkrijgen, is het ook mogelijk om alle practica met SPSS te doen.
NB 2: De standaard software voor de computerpracticum opdrachten is STATA en/of SPSS. Indien u echter een ervaren R gebruiker bent, dan is het ook mogelijk om de computerpractica zelfstandig met R te doen. Er zijn hiervoor antwoordsleutels beschikbaar maar het practicum wordt verder qua begeleiding in R niet ondersteund.
Twisk JWR. Applied mixed model analysis: A practical guide. Cambridge University Press, 2019.ISBN: 978-1108480574 (hardcover)ISBN: 978-1108727761 (paperback)
Twisk JWR. Applied Longitudinal Data Analysis for Medical Science: A Practical Guide, 3rd Edition, Cambridge University Press, 2023.ISBN 978-100928804 (hardcover)ISBN 978-1009288033 (paperback)
Deze boeken geven een goed overzicht van de behandelde stof. Voor studenten die de gehele Masteropleiding Epidemiologie volgen zijn deze boeken verplichte literatuur.
Deelnemers die deze cursus volgen als onderdeel van de Masteropleiding Epidemiologie ronden de cursus altijd af met een tentamen.
Deelnemers die deze cursus als een afzonderlijke cursus volgen kunnen facultatief de cursus afsluiten met een tentamen. De kosten bedragen in dit geval €160,- per tentamen of hertentamen.
Alleen wanneer de cursus met een voldoende resultaat bij het tentamen wordt afgerond worden de studiepunten (EC’s)toegekend en een tentamenverklaring uitgereikt.
Een verklaring van deelname wordt aan iedereen uitgereikt die minimaal 80% aanwezig is geweest. Op de verklaring van deelname worden alleen contacturen vermeld.
Voor deelname aan het tentamen moet zich men altijd aanmelden. Zie voor informatie en aanmelding: Tentamens
Deze cursus is geaccrediteerd voor:
De cursus ‘Multilevel modellen en longitudinale data analyse’ (K75) is geaccrediteerd voor 30 uren.
Om in aanmerking te komen voor de accreditatie-uren van deze cursus dient u de gehele cursus aanwezig te zijn geweest.
N.B. Met ingang van 1-1-2020 kan aan een arts die deelneemt aan verschillende cursussen van EpidM, maximaal 40 uren/punten per jaar worden toegekend.Deze nieuwe regeling is door het AccreditatieOverleg van de KNMG op 16 oktober 2019 bepaald. Voor meer informatie verwijzen wij naar de KNMG: https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/aban.htm
Opleidingsdirecteur EpidM, Hoogleraar Toegepaste biostatistiek met betrekking tot het longitudinaal onderzoek, Amsterdam UMC