Een goede epidemioloog past zijn methodologische kennis en vaardigheden niet alleen toe op het eigen onderzoek, maar ook in andere situaties. Zo hebben epidemiologen vaak een adviserende rol bij startende en lopende onderzoeken van collega-onderzoekers, begeleiden zij studenten tijdens wetenschappelijke stages en PhD-studenten tijdens promotietrajecten. Daarnaast worden epidemiologen vaak gevraagd om andere onderzoeken voor (internationale) tijdschriften en referaten te reviewen.
In deze 5-daagse cursus wordt u voorbereid op uw toekomstige rol als epidemioloog die in staat is om methodologisch advies op het gebied van epidemiologie en statistische methoden te geven. Er zijn 7 dagen geroosterd. Op een van de dagen heeft u onderwijs met de helft van de groep. De andere helft van de groep volgt dit onderwijs op een andere dag. De groepsindeling wordt tijdens de cursus bekendgemaakt. We verzoeken u alle genoemde data in uw agenda vrij te houden. Op de laatste dag worden de afsluitende consultgesprekken gepland.
Bij het toepassen van epidemiologische kennis in onderzoek, advisering, begeleiding of in de rol als reviewer kunnen er zeer diverse vragen op je af komen, afhankelijk van het type en de fase waarin het onderzoek zich bevindt. Denk hierbij aan vragen over de opzet van de studie, meetinstrumenten, data-analyses, en rapportage van de studie. Het werkveld is constant in beweging, dus het is belangrijk om je snel in nieuwe analysemethoden te kunnen verdiepen.
De vragen die we in deze vijfdaagse cursus gaan beantwoorden zijn onder andere: wat zijn veelvoorkomende methodologische en statistische problemen en vragen van studenten en collega-onderzoekers tijdens een consult? Hoe ga je om met dat grijze gebied? Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onderzoeksdesign en data-analyse technieken en hoe houd je jezelf op de hoogte? Hoe controleer je een data-analyse van een student/collega? Hoe schrijf je een peer review en lees je goed mee als coauteur op een paper? Hoe voer je een goed adviesgesprek? Is de vraag die wordt gesteld door je collega wel de echte vraag die beantwoord moet worden, of blijkt er een andere onderliggende vraag te zijn? Kortom, in deze cursus wordt je voorbereid op je toekomstige rol als epidemioloog die in staat is om methodologisch advies op het gebied van epidemiologie en statistische methoden te geven.
De cursus is bestemd voor studenten van de Masteropleiding Epidemiologie.
Voor het volgen van deze cursus geldt dat alle verplichte cursussen (V10 t/m V81) en tenminste één keuzecursus met een voldoende resultaat moeten zijn afgerond. Daarnaast moet men gestart zijn met de stage of bezig zijn met een ander epidemiologisch onderzoek.
Het lesmateriaal (o.a. presentaties, opdrachten en antwoordsleutels) voor deze cursus is beschikbaar op Canvas, onze digitale leeromgeving. De documenten blijven minimaal één jaar beschikbaar op Canvas. Het meenemen van een laptop naar de cursus is dus noodzakelijk om het lesmateriaal in te zien.
Wordt tijdens de cursus bekendgemaakt.
De toets van deze cursus bestaat uit 3 deeltoetsen:
1. Presentatie nieuwe data-analysetechniek;2. Engelstalige peer review;3. Uitvoeren consult: het consultgesprek wordt individueel gevoerd door student met 2 examinatoren. De tweede examinator is tevens de consultvrager.
De eindbeoordeling van deze cursus wordt uitgedrukt met een voldaan of niet voldaan. Alle onderdelen worden beoordeeld met een onvoldoende of voldoende. Indien alle deeltoetsen op de vastgestelde einddatum zijn ingeleverd en met een voldoende zijn afgesloten is de cursus voldaan.
Alleen wanneer de cursus met een voldoende resultaat bij het tentamen wordt afgerond worden de studiepunten (EC’s) toegekend en een tentamenverklaring uitgereikt.
Deze cursus is geaccrediteerd voor:
De cursus ‘Methodologische advisering’ (V55) is geaccrediteerd voor 25 uren.
Om in aanmerking te komen voor de accreditatie-uren van deze cursus dient u de gehele cursus aanwezig te zijn geweest.
N.B. Met ingang van 1-1-2020 kan aan een arts die deelneemt aan verschillende cursussen van EpidM, maximaal 40 uren/punten per jaar worden toegekend.Deze nieuwe regeling is door het AccreditatieOverleg van de KNMG op 16 oktober 2019 bepaald. Voor meer informatie verwijzen wij naar de KNMG. https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/aban.htm
Epidemiologie en Data Science, Amsterdam UMC
Opleidingsdirecteur EpidM, Hoogleraar Toegepaste biostatistiek met betrekking tot het longitudinaal onderzoek, Amsterdam UMC
Hoogleraar Outcome Measurement in Healthcare, Amsterdam UMC
Hoogleraar Lifestyle and Cardiometabolic Disease Epidemiology, Amsterdam UMC