Een epidemioloog dient te beschikken over medische basiskennis zodat hij de taal van de medisch professionals kan begrijpen en gebruiken en zich in korte tijd in kan lezen in een medisch onderwerp. In de cursus worden de meest voorkomende ziektebeelden behandeld aan de hand van de indeling in orgaanstelsels. Daarnaast komen ook het diagnostisch proces en de medische terminologie aan bod.
De cursus is bestemd voor niet-artsen die de registratie als Epidemioloog A of B bij de VvE willen aanvragen. De cursusprijs is inclusief één tentamenmogelijkheid.
Als bij een cursus [vol] staat, kunt u zich wel aanmelden, maar wordt u op een wachtlijst geplaatst. Zodra er een plek vrijkomt nemen we contact met u op. Op dat moment kunt u nog besluiten of u wilt deelnemen aan de cursus.
Lesdagen/Bijeenkomsten
Er zijn 4 lesdagen voor deze cursus:
De cursus wordt georganiseerd in de vorm van ondersteunde zelfstudie. De vier werkgroep bijeenkomsten zullen grotendeels vraag gestuurd ingevuld worden, aan de hand van de thema’s die voor per bijeenkomst geagendeerd zijn.
Houd er rekening mee dat de totale studielast voor deze cursus 8 studiepunten (EC’s) bedraagt. Dit betekent een totale tijdsinvestering van 224 uur (1 EC staat voor 28 uur). Per bijeenkomst moet je dus rekenen op minstens 40 uur voorbereidingstijd!
Lesbijeenkomsten
De vier lesbijeenkomsten zijn een combinatie van werkgroep en vragenuur. Per thema zijn opdrachten beschikbaar waar de studenten in kleine groepjes zelf mee aan de slag. De ervaring leert dat het actief omgaan met de stof onmisbaar is bij het zich eigen maken van kennis. Een deel van deze opdrachten is ook vooraf al beschikbaar.
De docent is aanwezig om vragen te beantwoorden. Het is zeker niet de intentie om er een soort mini-colleges van te maken: daarvoor is er ook veel te veel stof om in de vier dagdelen uitgebreid te behandelen. Wel zal de docent een aantal accenten leggen – bijvoorbeeld op die onderdelen van de stof die onmisbaar zijn voor het begrip van de rest.
Voorbereiding lesdagen en zelfstudie
Deze cursus heeft de vorm van ondersteunde zelfstudie. Dat betekent dat het noodzakelijk is om voorafgaand aan een lesbijeenkomst de betreffende stof doorgenomen te hebben. Zodat tijdens de bijeenkomst het zwaartepunt ligt op toepassen van kennis en beantwoorden van vragen en onduidelijkheden. Per lesbijeenkomst en orgaanstelsel is aangegeven wat de leerdoelen zijn en welke hoofdstukken/pagina’s uit het leerboek en aanvullingen tot de verplichte leerstof horen. Tussen de lesdagen is er tijd voorzelfstudie.
De cursus is bestemd voor epidemiologen in opleiding die een deficiëntie op het gebied van de eindterm ‘kennis van ziekte en gezondheid’ van de Vereniging voor Epidemiologie hebben.
De studenten zijn voor aanvang van de cursus bekend met de normale anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam.
Informatie over de cursus is beschikbaar op Canvas, onze digitale leeromgeving. De documenten blijven minimaal één jaar beschikbaar op Canvas.
Het meenemen van een laptop naar de cursus is dus noodzakelijk om het lesmateriaal in te zien.
Verplichte literatuur
Aanbevolen literatuur
Het boek van Zelman et al behandelt vooral pathologie met per orgaansysteem een korte samenvatting van anatomie en fysiologie. Met name voor studenten die geen biologie in hun eindexamen-pakket hadden en / of geen vervolgopleiding op het gebied van gezondheidszorg hebben gevolgd, kan een verdere verdieping op het gebied van anatomie en fysiologie nuttig zijn. Het boek van L. Grégoire (zie hieronder) kan in die behoefte voorzien. Dit boek is geschreven voor studenten HBO-V en bevat veel medisch jargon:
Een medisch woordenboek is onmisbaar voor iedereen die in de gezondheidszorg werkzaam is. Onderstaande boeken zijn ook verkrijgbaar als digitale versie of app.
De beoordeling bestaat uit schriftelijk, gesloten boek tentamen met open vragen, het tentamen bestaat uit twee deeltoetsen
Het schriftelijk tentamen wordt beoordeeld met een cijfer. Indien gemiddelde cijfer van de twee deeltentamens voldoende is en het cijfer van elk deeltentamen niet lager dan een 5,0 is, wordt een tentamenverklaring afgegeven en worden de 8 EC toegekend.
Voor deelname aan het schriftelijke tentamen moet men zich altijd aanmelden. Zie voor informatie en aanmelding: Tentamens. De kosten voor het maken van het tentamen is eenmalig bij de cursusprijs inbegrepen. Voor herkansing is tentamengeld verschuldigd. De kosten hiervoor zijn: € 160,- per tentamen of hertentamen.
HuisartsenTeamwork