Over EpidM

EpidM verzorgt postinitieel masteronderwijs epidemiologie: de Masteropleiding Epidemiologie en daarnaast bij- en nascholing in de vorm van afzonderlijk te volgen cursussen en de Engelstalige Winter Courses in Epidemiology.

Het onderwijs is bestemd voor een breed samengestelde beroepsgroep die bestaat uit o.a. universitaire onderzoekers, klinisch specialisten, huisartsen, tandartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, sociaal geneeskundigen, epidemiologen werkzaam bij GGD’en en consultatiebureaus, gezondheidsvoorlichters, preventiewerkers en zorgverzekeraars.

 • Organisatie

   EpidM maakt deel uit van de afdeling epidemiologie & biostatistiek (E&B) van het VU medisch centrum (VUmc). Het onderwijsaanbod omvat de Masteropleiding Epidemiologie, bij- en nascholingscursussen op het gebied van methoden en technieken van epidemiologisch onderzoek en Engelstalige cursussen in het EpidM Winter Course programma. De verantwoordelijkheid voor het onderwijs binnen EpidM berust bij de opleidingsdirecteur prof. dr. J.W.R. Twisk.

   Hoogleraren en senior onderzoekers van zowel de afdeling E&B als de Amsterdam Public Health Research Institute (APH) verzorgen het onderwijs binnen de verschillende cursussen. Daarnaast worden er diverse gastdocenten, allen ervaren epidemiologen en biostatistici, afkomstig uit diverse universitaire en buitenuniversitaire onderzoeksinstituten, uitgenodigd.

   De afdeling E&B initieert en voert epidemiologisch onderzoek uit in verschillende settings. De afdeling biedt daarnaast onderzoeksondersteuning op het gebied van epidemiologie en biostatistiek aan onderzoekers van een van de 8 onderzoeksinstituten van het APH. Verder ontwikkelt de afdeling kwalitatieve en kwantitatieve methoden ten behoeve van medisch- en gezondheidswetenschappelijk onderzoek. Er zijn expertisegroepen op o.a. de terreinen: Klinimetrie, Health Technology Assessment, Systematische reviews, Longitudinaal onderzoek, Genomics en Predictie.
   Ten slotte verzorgt de afdeling onderwijs binnen het curriculum Geneeskunde, de Masteropleiding Epidemiologie en enkele (interfacultaire) masteropleidingen.

 • Doelgroep

   De afzonderlijke cursussen zijn bijzonder geschikt voor hen die werkzaam zijn als (epidemiologisch) onderzoeker, klinisch werk met onderzoek combineren of anderszins met epidemiologisch onderzoek te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld: universitaire onderzoekers, assistenten en onderzoekers in opleiding, klinisch specialisten (in opleiding), huisartsen, tandartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, sociaal geneeskundigen, epidemiologen werkzaam bij GGD-enen consultatiebureau's staffunctionarissen of beleidsmedewerkers in de extra- of intramurale zorg(verzekering), GVO-functionarissen en preventiewerkers.

   De Masteropleiding Epidemiologie is een zogenaamde postinitiële masteropleiding, ook wel post-experience masteropleiding genoemd. Vroeger werd dit een postdoctorale opleiding genoemd. Dit type opleiding wordt niet door de overheid bekostigd en wordt in het algemeen gevolgd door academici en HBO’ers met enige werkervaring.

   De Masteropleiding Epidemiologie richt zich op professionals en onderzoekers (waaronder) promovendi die werken in de gezondheidszorg in de ruimste zin van het woord (preventie, curatie, revalidatie, beleid en management). De opleiding richt zich in eerste instantie op WO-masters met een (bio)medische opleiding. De opleiding kan goed worden gevolgd naast het (klinische) werk.

 • Onderwijsprogramma

  EpidM biedt vier soorten cursussen aan in haar onderwijsprogramma.
  De cursussen waarvan de code
  - met een V begint, zijn verplicht onderdeel van de Masteropleiding Epidemiologie
  - met een K begint zijn keuzecursussen van de Masteropleiding Epidemiologie
  - met een R begint zijn geen onderdeel van de Masteropleiding Epidemiologie
  - met een W begint zijn cursussen die deel uitmaken van de EpidM Winter Courses.
  Meer informatie over de EpidM Winter Courses vindt u op de speciale website van de EpidM Winter Courses: www.epidm.nl/wintercourses.

  Alle cursussen staan open voor zowel studenten van de Masteropleiding Epidemiologie als voor cursisten die afzonderlijke cursussen willen volgen in het kader van een bij- of nascholingsprogramma.

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie Deze melding verbergen
U maakt gebruik van een verouderde browser, voor optimaal gebruik raden wij aan om uw browser te updaten.